يکشنبه ۱۷ تير ۱۴۰۳
r_search
نوع نشریه:
نشریات:
از تاريخ:
تا تاریخ:
کد خبر: ۱۱۴۷۳
تاریخ انتشار: ۲۱ آذر ۱۳۹۵ - ۱۴:۳۳
مذاکره مجدد آمریکا و روسیه برای آتش بس در سوریه
در ادامه تحولات شتابان میدانی در سوریه و در شرایطی که شکست تروریست‌ها در برخی جبهه‌های مهم در این کشور تقریباً قطعی به نظر می‌رسد، وزرای خارجه آمریکا و روسیه بر سر دور جدیدی از مذاکرات برای برقراری آتش‌بس به توافق رسیدند. در همین راستا، وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد که روز شنبه (امروز) دوباره با همتای روس خود در ژنو برای رسیدن به آتش‌بس در حلب مذاکره می‌کند. کری گفته «هم خودم و هم مردم از این مذاکرات خسته شده‌ایم، ولی کار دیگری هم از دست من ساخته نیست». کری روز جمعه و در جریان سفرش به پاریس اعلام کرد که دوباره دور جدیدی از مذاکره را با همتای روسی خود در باره رسیدن به یک آتش‌بس در حلب آغاز خواهد کرد. او گفت که امید چندانی به این مذاکرات ندارد و فکر هم نمی‌کند که با اسد و پوتین توافقی به دست آید. او همچنین گفت که واقف است که مردم جهان هم از این مذاکرات بی‌نتیجه خسته شده‌اند، ولی راه دیگری هم وجود ندارد.

وزیر خارجه آمریکا افزود: «می‌توانم راه خانه را در پیش گیرم و آخر هفته راحتی در آمریکا داشته باشم و مردم هم در حلب بیشتر کشته شوند. ولی باز هم به رغم ناامیدی دور جدیدی از مذاکره را آغاز خواهم کرد تا خروج شهروندان عادی از حلب میسر شود و شاید بتوانیم در مورد شورشیان مانده در این شهر هم تصمیم بگیریم». این در حالی است که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه  روز پنجشنبه در نشست سازمان امنیت و همکاری اروپا در شهر هامبورگ آلمان خبر داد که ارتش سوریه حملات خود به شرق حلب را قطع کرده تا حدود ۸ هزار غیرنظامی بتوانند این منطقه را ترک کنند. وزیر خارجه روسیه همچنین اظهار داشت اگر آمریکایی‌ها بخواهند، فرصت مناسبی برای یک توافق فراهم شده است. در عین حال، منابع خبری می‌گویند اگر چه پیشروی ارتش سوریه در شرق حلب کند شده است، اما به نظر می‌رسد که این منطقه دیر یا زود سقوط خواهد کرد.

اما در خلال این اوضاع و احوال، یک تحول مهم دیگر نیز در سوریه رخ داده و تحرکات جدید نیروهای ارتش ترکیه در برخی مناطق سوریه، توجه بین المللی را به خود جلب کرده است. به عبارت دیگر، در حالی که مسکو از قطع حملات هوایی خود در حلب سخن گفته، ترکیه بار دیگر عملیات خود را در حمایت از معارضین برای ورود به شهر «الباب» آغاز کرده است. روز گذشته، منابع خبری خبر دادند که جنگنده‌های ترکیه، بار دیگر شهر «الباب» در ریف شمال شرق حلب را هدف حملات خود قرار داده‌اند. پایگاه خبری «النشره» در این زمینه اشاره کرد که گروه «ارتش آزاد» در قالب عملیات «سپر فرات» حمله خود به این شهر را با مشارکت نیروهای ویژه ترکیه آغاز کرده است. این موضوع در حالی اعلام شد که منابع خبری سوریه اوایل هفته جاری گزارش داده بودند که ترکیه عملیات الباب را به حالت تعلیق درآورده و منتظر رویدادهای شهر حلب است. در آن زمان اعلام شد آنکارا در حال رایزنی با روسیه است تا با آتش‌بس در حلب، نفوذ معارضین وابسته به خود در شرق این شهر را حفظ کند و تعلیق عملیات در الباب هم در همین راستا صورت می‌گیرد.

با وجود این، دو روز پیش بود که سخنگوی دولت ترکیه، ضمن متهم کردن دولت سوریه به انجام جنایت جنگی در حلب، از مذاکرات فشرده با طرف روسی برای برقراری آتش‌بس فوری در این شهر و تداوم عملیات سپر فرات تا تصرف کامل شهر الباب خبر داد. ابراهیم کالین گفت: «تصرف کامل شهر الباب طبق برنامه‌ریزی‌ها ادامه خواهد داشت، زیرا دولت بشار اسد با شبه‌نظامیان کُرد "یگان مدافع خلق" همکاری می‌کند». در همین راستا، شب گذشته نیز مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، از نزدیک بودن آزادی الباب از دست گروه تروریستی داعش خبر داد. وی اظهار داشت: «یک گروه از کارشناسان نظامی ترکیه به همراه نظامیان آمریکایی به منبج اعزام شدند. ترکیه تا عقب نشینی کامل عناصر YPG (یگان‌های مدافع خلق) از منبج به شرق رودخانه فرات، به تلاش های خود ادامه خواهد داد». چاووش اوغلو در حالی از نزدیک بودن آزادسازی الباب خبر می‌دهد که رسانه های ترکیه پنحشنبه شب نیز از اعزام ۳۰۰ تن از نیروهای کماندوی ارتش ترکیه به سوریه برای شرکت در عملیات سپر فرات این کشور خبر دادند. 

بحث‌ها بر سر نوع رویکرد آنکارا به شهر الباب، به طور مشخص از آن جنبه اهمیت پیدا می‌کند که تسلط پیدا کردن ترکیه و نیروهای مسلح وابسته به این کشور بر الباب، می‌تواند تأثیر قابل توجهی بر افزایش پیچیدگی‌های عرصه میدانی سوریه داشته باشد. در شرایطی که از این شهر با عنوان آخرین پایگاه داعش در استان حلب یاد می‌شود و همزمان، دولت سوریه نیز برای آزادسازی آن برنامه داشته و دارد، عجله ترکیه برای تصرف این شهر را می‌توان بیش از هر چیز، عجله‌ای برای کسب امتیازات بیشتر جهت استفاده در تحولات بعدی دانست. گفتنی است، ترکیه در ۲۴ آگوست گذشته عملیات «سپر فرات» را در شمال سوریه و شمال استان حلب آغاز کرد و در آغاز توانست ده‌ها روستا را اشغال کند؛ تا اینکه در ۱۳ ماه جاری میلادی به مرزهای شهر راهبردی الباب در شمال شرق حلب رسید. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، هشتم سپتامبر گذشته اعلام کرده بود که هدف بعدی عملیات نیروهای ترکیه، شهر الباب خواهد بود و «هدف دوم نیز شهر منبج است».

به هر ترتیب، در شرایط کنونی که آزادسازی کامل شهر حلب توسط نیروهای ارتش سوریه و پایان کار معارضین و تروریست‌ها در این شهر به امری مسلم و قطعی تبدیل شده، تحرکات جدید ترکیه می‌تواند این معنا را نیز داشته باشد که آنکارا نمی‌خواهد معارضین نزدیک به خودش، به کلی از تحولات استان حلب کنار زده شوند و قصد دارد دست کم از حضور آن‌ها برای تأمین منافع و ملاحظات خود در این منطقه استفاده کند.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: