پنجشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
r_search
نوع نشریه:
نشریات:
از تاريخ:
تا تاریخ:
کد خبر: ۱۰۰۴۷
تاریخ انتشار: ۰۴ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۱:۰۶
داعش، تظاهرات «جنبش روشنایی» در کابل را به خاک و خون کشید
دو هفته‌ای که گذشت را شاید بتوان جزء پرحادثه‌ترین روزها از لحاظ تعداد وقوع حملات تروریستی در مناطق مختلف جهان دانست. پس از کشورهای اروپایی، این بار نوبت به افغانستان رسید تا شاهد یکی از خونین‌ترین حملات انتحاری داعش علیه شهروندان غیرنظامی باشد. بعدازظهر روز گذشته (شنبه)، وزارت کشور افغانستان اعلام کرد حمله انتحاری به تجمع معترضان «جنبش روشنایی» در کابل ۸۰ تن کشته و ۲۳۱ زخمی به جا گذاشته است. حمله به این تظاهرکنندگان توسط ۳ مهاجم انتحاری انجام شده که فرد اول توانسته بمب همراه خود را منفجر کند. اقدام فرد دوم ناقص مانده و سومین مهاجم انتحاری در اثر شلیک پلیس کشته شده است. گروه تروریستی داعش مسئولیت این حملات را به عهده گرفته است. این حمله انتحاری زمانی رخ داد که مرحله نخست اعتراض‌ها به پایان رسیده بود و معترضان مشغول برپا کردن خیمه‌ها برای «تحصن نامحدود» بودند. ریاست جمهوری افغانستان دستور ایجاد یک کمیسیون تحقیق را داده تا زیر نظر دادستانی‌کل، در خصوص واقعه دیروز به انجام تحقیقات بپردازد.

شورای عالی جنبش روشنایی روز جمعه اعلام کرده بود که گفت‌وگوها برای آغاز مذاکرات با حکومت شکست خورده است و این جنبش در شهر کابل دست به «تظاهرات نامحدود» می‌زند. شاه حسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاست‌جمهوری، در واکنش به اعلام برگزاری تظاهرات گفت که اعتراضات در گذشته برای تأمین برق بامیان بود که بودجه اجرای این طرح به تصویب رسیده و کار برق‌رسانی به ولایت بامیان رسماً شروع شده‌است. به گفته وی، ارزیابی برای برق رسانی به مناطق مرکزی افغانستان، در مدت ۶ ماه آینده تکمیل می‌شود. او گفت که تا آذر ۱۳۹۸، برای ۲۰ هزار خانه در بامیان برق تأمین خواهد شد. اما رهبری جنبش روشنایی این طرح حکومت را ناقص دانسته و بر لزوم تغییر مسیر خط انتقال برق وارداتی ترکمنستان از سالنگ به بامیان تأکید کرده است.

به هر حال، در واکنش به واقعه تروریستی روز گذشته، اشرف غنی، رئیس‌جمهوری افغانستان، این واقعه را حمله به آزادی‌های شهروندی ملت افغانستان دانست و گفت که این آزادی‌ها از ستون‌های قانون اساسی افغانستان است. او گفت هدف از حمله، ایجاد تفرقه است، ولی ملت افغانستان وحدت خود را حفظ خواهد کرد. عبدالله عبدالله، ریاست اجرایی افغانستان نیز با محکوم کردن حادثه دیروز، از نیروهای امنیتی کشور خواست تا با تمام توان در پیگیری عاملان حمله امروز و تامین امنیت شهروندان تلاش کنند.سازمان عفو بین‌الملل اعلام کرد که حمله به تجمع معترضان در کابل، «نمایانگر بی‌اعتنایی کامل گروه‌های مسلح به زندگی انسان است. چنین حملاتی یادآور آن است که جنگ در افغانستان برخلاف باور بعضی‌ها رو به کاهش نبوده، بلکه در حال تشدید است که پیامدهای آن زنگ خطری برای حقوق بشر در این کشور است». 

ژنرال جان نیکلسون، فرمانده کل ناتو در افغانستان نیز حمله به معترضان خط انتقال برق از سالنگ را محکوم کرد و آن را کار دشمنان صلح افغانستان خواند. این فرمانده ناتو تأکید کرد ناتو به پشتیبانی از مردم و حکومت وحدت ملی افغانستان ادامه می‌دهد. در واکنشی دیگر، ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان گفته است که این گروه هیچ رابطه‌ای با انفجارهای امروز در محل تظاهرات جنبش روشنایی نداشته، بلکه آن را محکوم می‌کند. سخنگوی گروه طالبان همچنین افزوده که «دشمنان افغانستان برای ایجاد تفرقه، تعصبات قومی، مذهبی و سمتی میان مردم این کشور دست به چنین کاری می‌زنند». 

گفتنی است اعتراضات مردمی «جنبش روشنایی» پس از آن صورت گرفت که دولت افغانستان تصمیم گرفت مسیر پروژه برق‌رسانی آسیای مرکزی، موسوم به «توتاپ» را از شهر بامیان و منطقه سالنگ تغییر دهد. این پروژه ۵۰۰ مگا واتی که توسط یک شرکت آلمانی اجرا می‌شود، قرار بود از منطقه بامیان بگذرد. مردم هرات در غرب افغانستان، همگام با شهروندان بامیان، کابل، پکتیا و مهاجران افغانستانی دیگر کشورها، تظاهرات مسالمت‌آمیزی علیه تغییر مسیر پروژه انتقال برق «توتاپ» در اردیبشهت ماه سال جاری شروع کردند. دولت افغانستان در آن زمان به معترضین قول داد که درباره پروژه برق‌رسانی و مسیر اجرایی آن تجدید نظر کند، اما با وجود گذشت چندین ماه، سران دولت افغانستان در این زمینه تصمیمی مناسب اتخاذ نکردند.

مسیر پروژه برق‌رسانی «توتاپ» با دستور اشرف غنی، رئیس‌جمهور افغانستان از منطقه «بامیان» به «سالنگ» تغییر یافت و این خود باعث شد دوباره اعتراضات مردمی در شهر کابل افزایش یابد. دیروز میلیون‌ها نفر از مردم افغانستان، به ویژه شیعیان هزاره افغانستان تظاهرات مسالمت‌آمیزی را در جهت رسیدن به حقوق خود انجام دادند و به سوی کاخ ریاست‌جمهوری پیش رفتند. با این حال، مسئولان امنیتی کابل با قرار دادن کانتینرهایی، خیابان‌های منتهی به کاخ ریاست‌جمهوری را مسدود کردند. میلیون‌ها نفر از مردم افغانستان به خیابان‌ها آمدند، اما غافل از آنکه تروریست‌های فرصت‌طلب در کمین آن‌ها نشسته‌اند و با غنیمت شمردن موقعیت، خود را در میان تظاهرات‌کنندگان جا زده‌اند.

انتقال برق به افغانستان از كشورهاي آسياي مركزي، طي سه پروژه مختلف دنبال شده است. در مرحله اول برق ازبكستان به مناطق شمالي، هرات و سپس كابل از مسير سالنگ به كابل انتقال داده شد. در مرحله دوم پروژه كاسا ۱۰۰۰ دوباره از مسير سالنگ و سپس پروژه سوم توتاپ كه دولت تصميم به انتقال برق از مسير قبلي گرفته است. بنابراین مناطق مركزي این کشور به فراموشي سپرده شده‌اند. پروژه «كاسا هزار» و سپس «توتاپ»، برق مازاد كشورهاي آسياي مركزي از سه كشور تركمنستان، تاجيكستان و قرقيزستان را به افغانستان و سپس پاكستان منتقل مي‌كند. پروژه «کاسا ۱۰۰۰» صرفاً در فصل گرما مازاد برق دو کشور قرقیزستان و تاجیکستان را از طریق خاک افغانستان به پاکستان انتقال خواهد داد و در فصل سرما این خطوط بی‌استفاده می‌ماند، اما در پروژه «توتاپ» كه ابتدای نام ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، افغانستان و پاکستان به زبان انگلیسی و مخفف طرح انتقال برق ۵۰۰ مگاواتی ترکمنستان به پاکستان از مسیر کشورهای ازبکستان، تاجیکستان و افغانستان بوده است که با حذف پاکستان از این طرح، برق ترکمنستان به افغانستان انتقال خواهد یافت. 
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: