سه‌شنبه ۰۴ ارديبهشت ۱۴۰۳
r_search
نوع نشریه:
نشریات:
از تاريخ:
تا تاریخ:
کد خبر: ۱۰۷۱۱
تاریخ انتشار: ۰۶ مهر ۱۳۹۵ - ۱۴:۰۰
پشت پرده دیدارهای اخیر نتانیاهو با ترامپ و کلینتون
با نزدیک‌تر شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، فعالیت‌های انتخاباتی دو نامزد اصلی این انتخابات با دقت بیشتری مورد توجه قرار گرفته و رصد می‌شود. در این میان، دیدار هر دو این نامزدها با نخست‌وزیر رژیم اسرائیل و بحث‌های مطرح میان طرفین در این دیدارها، خود به یکی از موضوعات مهم در چارچوب رقابت‌های انتخاباتی تبدیل شده است. بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم اسرائیل، یکشنبه شب در هتلی در نیویورک با هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا دیدار و گفت و گو کرد. این در حالی است که پیشتر و در همان روز (روز گذشته) در «برج ترامپ» نود دقیقه با دونالد ترامپ، نامزد جمهوری‌خواه انتخابات آمریکا نیز گفت و گو کرده بود.

دیدار شب گذشته کلینتون و ترامپ پشت درهای بسته و خصوصی برگزار شد. با این حال، مطالبی درباره محتوای این دیدار در رسانه‌ها انتشار یافته؛ از جمله اینکه دو طرف درباره تفاهم نامه اخیر آمریکا و رژیم اسرائیل به گفت و گو پرداخته و درباره راه‌های تقوت همکاری نظامی و اطلاعاتی واشنگتن و تل آویو و همکاری نزدیک برای حفظ برتری نظامی رژیم اسرائیل در منطقه به گفت و گو پرداخته‌اند. یکی از دستیاران کلینتون همچنین گفته که این نامزد دموکرات خود را به مقابله با تلاش‌های موجود برای «مشروعیت زدایی» از رژیم اسرائیل متعهد دانسته است. گفته می‌شود، موضوع توافق هسته‌ای ایران، یکی دیگر از مسائلی بوده که مورد بحث طرفین قرار گرفته که در آن، نتانیاهو بار دیگر مخالفت شدید خود را با این توافق اعلام کرده است.

در موضوع فلسطین و مذاکرات صلح فلسطینی‌ها و رژیم اسرائیل نیز کلینتون اعلام کرده، خود را به راه حل دو دولت متعهد می‌داند. وی همچنین تأکید کرده، با هر گونه تلاش خارجی جهت ارائه راه حل برای این منازعه، مخالف است؛ حتی راه حل‌هایی که از سوی شورای امنیت سازمان ملل ارائه شود.

اما دیدار شب گذشته نتانیاهو با کلینتون، اندکی کوتاه‌تر از دیداری بود که صبح روز گذشته با ترامپ داشت. بر اساس مطالبی که از سوی کمپین ترامپ منتشر شده، دو طرف در این دیدار درباره همکاری‌های نظامی، امنیتی و ثبات منطقه‌ای گفت و گو کردند. یکی از نکات جالب مربوط به این دیدار هم آن است که گفته می‌شود، ترامپ با توجه به عزم خود برای احداث دیوار در مرز آمریکا و مکزیک، درباره «تجربه موفق» نتانیاهو در کشیدن حصار در مقابل فلسطینی‌ها با وی گفت و گو کرده است. اما یکی از مهمترین نکات مربوط به این دیدار که مشخصاً خبرگزاری «رویترز» به آن پرداخته، این است که ترامپ به نخست وزیر رژیم اسرائیل گفته در صورت انتخاب به عنوان رئیس جمهور آمریکا، بیت المقدس را به عنوان پایتخت رژیم اسرائیل به رسمیت خواهد شناخت؛ اقدامی که در صورت انجام، تغییر جهتی آشکار در روند سیاست آمریکا خواهد بود. ترامپ همچنین مسئولیت حل نشدن بحران میان رژیم اسرائیل و فلسطین را به گردن فلسطینی‌ها انداخته و مدعی شده تا زمانی که فلسطینی‌ها «نفرت و خشونت» را رها نکرده و رژیم اسرائیل را به عنوان یک دولت یهودی به رسمیت نشناسند، این مسأله حل نخواهد شد.

رژیم اسرائيل در جنگ ۶ روزه سال ۱۹۶۷ بخش شرقی بیت‌المقدس را اشغال و در سال ۱۹۸۰ به خاک خود ضمیمه کرد و از آن زمان این شهر را «پایتخت تقسیم‌ناپذیر» خود می‌داند. با این حال، ایالات متحده آمریکا و بسیاری دیگر از کشورهای عضو سازمان ملل، انضمام بخش شرقی بیت‌المقدس به رژیم اسرائیل را به رسمیت نشناخته‌اند. جامعه جهانی بر آن است که وضعیت نهایی این شهر باید از طریق گفت‌وگوهای صلح تعیین شود.شناسایی قطعی بیت‌المقدس به عنوان پایتخت رژیم اسرائيل سال‌ها پیش در سنای آمریکا تصویب شده؛ اما دولت‌های این کشور اجرای آن را صلاح ندیده‌اند. اگر چنین اتقافی رخ دهد تغییر جدی در سیاست آمریکا در قبال اسرائیل و فلسطینی‌ها خواهد بود. روزنامه «هاآرتص» به نقل از ستاد انتخاباتی ترامپ نوشت که نامزد حزب جمهوری‌خواه همچنین یک همکاری «استراتژیک، تکنولوژیکی، نظامی و اطلاعاتی و امنیتی» را به نخست‌وزیر رژیم اسرائيل وعده داده است.

به طور کلی، تلاش برای هرچه نزدیک‌تر نشان دادن خود به رژیم اسرائیل و از این طریق، جلب حمایت طیف‌های حامی صهیونیست‌ها در آمریکا، یکی از روندهایی است که به طور طبیعی همواره در روند رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وجود داشته و به چشم می‌خورده است. با این حال، به نظر می‌رسد این بار، دو نامزد اصلی این انتخابات، مرزهای همیشگی را پشت سر گذاشته و در رقابت برای جلب حمایت هرچه بیشتر این رژیم، مواضع تندتری در پیش می‌گیرند. فارغ از موضوع رأی دهندگان یهودی متمایل به صهیونیست‌ها در داخل آمریکا ـ که رأی خود را بر اساس ترجیحات تل آویو تنظیم کرده و حضورشان برای هر یک از نامزدها مهم است ـ بحث حمایت‌های مالی، موضوع مهمتری است که در این چارچوب مورد توجه نامزدهاست. شماری از مهمترین فعالان سیاسی بسیار ثروتمند در آمریکا را صهیونیست‌ها تشکیل می‌دهند که این افراد نیز به نوبه خود، مسیر روانه کردن حمایت‌های مالی را بر اساس مواضع هر یک از دو نامزد تنظیم می‌نمایند.

به هر ترتیب، آنچه از دیدارهای روز گذشته و نیز دیگر مواضع اتخاذ شده توسط کلینتون و ترامپ تاکنون برمی آید، این است که این دو نامزد با وجود اختلافات بسیار شدید در بسیاری از حوزه‌های مهم سیاستگذاری، در این یک موضوع، یعنی ضرورت توسعه هرچه بیشتر روابط با تل آویو و تنظیم بخش عمده سیاست‌های آمریکا بر اساس خواست‌ها و ترجیحات رژیم اسرائیل، با یکدیگر هم نظر هستند. در مجموع، آنچه می‌توان به عنوان تحلیل این روند بیان کرد، آن است که صرف نظر از اینکه از میان ترامپ و کلینتون، کدام یک به عنوان رئیس جمهور آمریکا انتخاب شود، باید از هم اکنون انتظار دوره‌ای از گرم‌تر شدن بیشتر روابط واشنگتن و تل آویو را داشته باشیم که مشخصاً با هزینه به خطر افتادن بیش از پیش صلح و ثبات منطقه‌ای انجام خواهد گرفت.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: