چهارشنبه ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
r_search
نوع نشریه:
نشریات:
از تاريخ:
تا تاریخ:
کد خبر: ۱۰۹۱۳
تاریخ انتشار: ۲۶ مهر ۱۳۹۵ - ۰۱:۱۵
نیروهای عراقی آماده آغاز عملیات آزادسازی موصل هستند
نیروهای عراقی شرکت کننده در عملیات آزادسازی موصل پیشروی خود تا حوالی ۱۵ کیلومتری این شهر را متوقف کرده و در انتظار اعلام ساعت صفر و آغاز عملیات هستند. بر همین اساس، گزارش رسانه‌های محلی حاکی از آن است که ساعت صفر برای آغاز عملیات آزادسازی موصل نزدیک شده و تخمین زده می‌شود در این عملیات بیش از ۳۰ هزار نفر از نیروهای مختلف مسلح و نظامی مشارکت داشته باشند. احمد الاسدی، سخنگوی نیروی «الحشد الشعبی» (بسیج مردمی) عراق روز گذشته (شنبه) اعلام کرد که ۹ هزار نفر از اهل تسنن در قالب نیروهای الحشد الشعبی برای آزادسازی موصل شرکت می‌کنند. سخنگوی نیروی الحشد الشعبی عراق افزود: «علاوه بر ۹ هزار نیروی اهل تسنن، حدود ۵ هزار نفر از اقلیت‌های عراقی اعم از مسیحی، ترکمن و ایزدی نیز در این عملیات شرکت دارند».

این درحالی است که شیرین رضا، عضو فراکسیون کردی پارلمان عراق تأکید کرد: «اقلیم کردستان در عملیات آزادسازی استان نینوا نقش اصلی را خواهد داشت؛ به ویژه آنکه حیدر العبادی، نخست وزیر عراق در سفر اخیر خود به منطقه کردستان، از اربیل خواسته بود، نقش مهمی در آزادسازی موصل ایفا کند و کردستان هم همه توان خود را در این مسیر به کار گذاشته است». اما نوری مالکی، رئیس فهرست پارلمانی «ائتلاف دولت قانون» عراق نیز روز گذشته خواستار حمایت دولت از الحشد الشعبی برای شرکت در عملیات آزادسازی موصل شده بود. حیدر العبادی ۲۹ سپتامبر گذشته اعلام کرد، عراق به مراحل پایانی عملیات آزادسازی موصل نزدیک شده و تعیین زمان‌بندی دقیق این عملیات منوط به عوامل متعددی از جمله آمادگی نیروهای عراقی است.

به موازات تدارک ارتش و نیروهای مسلح عراق برای عملیات آزادسازی موصل، ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا نیز حملات هوایی علیه مواضع این گروه در اطراف شهر را تشدید کرده است. نیروهای عراقی از ۲ محور جنوبی و شرقی به سمت موصل که از دو سال پیش در تصرف گروه داعش است،‌ پیشروی‌هایی انجام داده‌اند. پایگاه هوایی «قیاره»، در جنوب موصل نیز به عنوان مقر اصلی عملیات تعیین شده است. در میان پافشاری آنکارا جهت مشارکت در این عملیات و مخالفت بغداد با این خواسته به کشمکش سیاسی بین ترکیه و عراق تبدیل شده است.

اما در آستانه عملیات آزادسازی موصل، روزنامه لبنانی «السفیر» گزارش داده که استراتژی داعش در نبرد نیروهای عراقی برای آزادسازی موصل بر سه محور استفاده از بسته های انفجاری، تک تیراندازها و نیز عوامل انتحاری متمرکز خواهد شد. این در حالی است که این گروه تروریستی به فرسایشی بودن این نبرد اذعان دارد و بر این اساس تلاش خواهد کرد پیش از حفظ مناطق تحت تسلط خود تا حد ممکن از تلفات جانی در بین نیروهای خود بکاهد. به عبارت دیگر، داعش متقاعد شده است که نبرد موصل پیش از هرچیزی یک نبرد فرسایشی است و از همین رو، باید پیش از اینکه به فکر حفظ مناطق تحت اشغال خود باشد، از خسارت‌های جانی در بین نیروهای خود بکاهد.

در این میان، داعش برخی اقدامات پیشگیرانه اتخاذ کرده است که چه بسا مانع از پیشروی نیروهای عراقی در موصل شود که نمونه آن حفر خندق در اطراف این شهر و تخریب پل‌های ارتباطی بین دو طرف شهر است. با وجود اینکه داعش در عراق خسارت زیادی را متحمل شده است که نمونه آن از دست دادن گردان ازبک در نبرد جزیره خالدیه در الانبار بود، اما هنوز تعدادی گردان در اختیار دارد که پیش بینی می‌شود در نبرد موصل به آن ملحق شوند. از مهم‌ترین گردان‌های مذکور، گردان بتار و جند الولایه و نیز الفاروق است به اضافه یگان‌های موسوم به قدرت مرکزی. در این میان، منتظر العمری، روزنامه نگار عراقی معتقد است که داعش اعضای عراقی خود را که بیشتر آنان از افرادی هستند که قبلا از الشرقاط و القیاره و الحویجه عقب نشینی کرده‌اند، وارد خط مقدم نبرد موصل خواهد کرد زیرا ثابت شده است که نمی‌توان به نیروهای عراقی و استفاده از آنان در مراکز عملیاتی اعتماد کرد از همین رو باید آنان را راهی خط مقدم کرد تا مانع پیشروی نیروهای نظامی عراقی شوند. 

این رویکرد داعش نشان می‌دهد که این گروه مایل است مبارزان خارجی خود را برای مرحله بعدی حفظ کند و انتظار می‌رود مرحله بعد شامل جنگ‌های خیابانی و عملیات انتحاری باشد که در چارچوب انتقام جویی در برابر از دست دادن مناطق تحت اشغال صورت خواهد گرفت. به گفته العمری، بخش دفاعی داعش در برخی محله‌های موصل و نه سراسر آن متمرکز خواهد شد و اطلاعات موجود حاکی از این است که این گروه اکنون بیشتر نیروهای خود را در هفت محله از موصل متمرکز کرده است. در این میان داعش برخی اقدامات پیشگیرانه اتخاذ کرده است که چه بسا مانع از پیشروی نیروهای عراقی در موصل شود که نمونه آن حفر خندق در اطراف این شهر و تخریب پل‌های ارتباطی بین دو طرف شهر است. 

به گفته این کار‌شناس عراقی، انتظار نمی‌رود شکست داعش در موصل موجب پایان حضور این گروه در عراق شود نه به این دلیل که هنوز برخی مناطق در اطراف بغداد و یا حومه الشرقاط و نیز برخی مناطق مرزی با سوریه از جمله القائم را در اختیار دارد، بلکه به این دلیل که پس از شکست در نبرد موصل به مرحله عملیات مخفیانه و جنگ‌های چریکی منتقل خواهد شد. العمری توضیح داد: سناریویی که اکنون در حال طراحی است اینکه داعش بر بخشی از نوار مرزی عراق و سوریه مستقر باشد درست مانند وضعیتی که در نقطه مرزی سوریه و لبنان جریان دارد. اما جاسم محمد یکی دیگر از کار‌شناسان عراقی سناریوی بالا را به دو دلیل بعید دانسته و گفت: داعش ابزار نظامی برای تحقق این سناریو را در اختیار ندارد و دیگر اینکه طبیعت جغرافیایی بین عراق و سوریه با جغرافیای نقاط مرزی سوریه و لبنان متفاوت است. وی در عین حال اذعان کرد که نبرد موصل اوضاع سوریه را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: