دوشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۳
r_search
نوع نشریه:
نشریات:
از تاريخ:
تا تاریخ:
کد خبر: ۱۱۳۹۱
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۷
طرح دوفوریتی برای خروج از برجام
روسای قوای مجریه ومقننه امروز در صحن علنی مجلس اقدام آمریکا در تمدید تحریم های ضد ایرانی را محکوم کرده و آن را ناقض برجام خواندند. ۲۶۴ نماینده مجلس نیز با امضای بیانیه‌ای تمدید قانون داماتو از سوی سنای آمریکا را محکوم کرده و خواستار اقدام متقابل دولت ایران در این باره شدند. همچنین طرح دوفوریتی «الزام دولت به توسعه فناوری هسته‌ای در چارچوب NPT درقبال نقض برجام توسط آمریکا» که توسط حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری تهیه شد، با ۸۸ امضای نمایندگان تقدیم هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی شد.

اگر مصوبه اجرا شود نقض فاحش برجام خواهد بود

رئیس جمهور که امروز برای تقدیم بودجه سال ۹۶ به مجلس رفته بود، در صحن علنی مجلس با تأکید بر اینکه برجام توافق برد- برد است، اظهار کرد: هر کدام از کشورهای طرف مقابل که در اجرای برجام فعال‌تر باشند، از اجرای آن بیشتر نفع می‌برند. ما گسترش تعاملات بین‌المللی را حق خود دانسته و در این زمینه منتظر اجازه هیچ کشوری نخواهیم بود.
روحانی با اشاره به تصویب تحریم‌های موسوم به داماتو در کنگره و سنای آمریکا، گفت: گزارش‌های متعدد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی موید این است که جمهوری اسلامی ایران از زمان اجرای برجام به تمامی تعهدات خود عمل کرده است. ما معتقدیم برجام یک سند بین‌المللی است که به تأیید شورای امنیت سازمان ملل هم رسیده و اجرای دقیق آن می‌تواند دستاورد فراوانی داشته باشد.
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان اینکه همانطور که رهبری اعلام کردند ایران هیچ‌گاه نقض‌کننده برجام نخواهد بود، تأکید کرد: به عنوان رئیس جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی اعلام می‌کنم که ما نقض برجام را تحمل نخواهیم کرد و به ‌آن پاسخ مناسبی خواهیم داد. مصوبه اخیر کنگره آمریکا با برجام مغایرت داشته و ناقض آن است. لذا رئیس جمهور آمریکا موظف است با استفاده از اختیارات خود از تأیید و اجرای آن جلوگیری کند.
وی همچنین گفت:‌ چنانچه این مصوبه اجرا شود، نقض فاحش برجام خواهد بود و پاسخ قاطعانه ما را به دنبال دارد. حتی امضای آن توسط رئیس جمهور آمریکا را خلاف تعهدات آمریکا می‌دانیم و این اتفاق با عکس‌العمل مقتضی ما مواجه می‌شود. ما در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی و قانون مصوب مجلس در جلسه همین هفته هیأت نظارت بر اجرای برجام، تصمیمات لازم را اتخاذ کرده و به اطلاع مردم می‌رسانیم. روحانی همچنین خاطرنشان کرد: ما رفتارهای طرف مقابل را به دقت رصد کرده و بدعهدی آنان را نشان می‌دهیم.

اوباما با شرافت عمل نکرد

رییس مجلس شورای اسلامی نیز در سخنان خود گفت: مصوبه کنگره آمریکا خلاف توافق هسته‌ای است. این مصوبه حداقل در هشت جا با برجام به نوعی در مخالفت است، از این رو دولت باید اقدامات لازم را انجام دهد.
علی لاریجانی در نطق قبل از دستور امروز مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس نمایندگان آمریکا و مجلس سنا در مورد قانون ایسا تصمیم صددرصدی بر تمدید آن گرفتند و در همین حال رییس جمهور آمریکا که یک طرف توافق بود، در برابر این اقدام اعلام کرد «شما محدودیت‌های من را در کنگره می‌دانید» آیا این یک موضع صادقانه است؟ یعنی شما پس از انتخابات سنا آنقدر بی‌اعتبار شده‌اید که حتی هم‌حزبی‌های شما هم به نظرات شما توجه نمی‌کنند؟
نماینده مردم قم در مجلس خاطرنشان کرد: حدود نیمی از اعضای کنگره از حزب دموکرات هستند، چطور یک نفر آنها رای نداد؟ این امر فقط حکایت از آن می‌کند که کل سیستم آمریکا - دموکرات و جمهوری‌خواه - در تمدید این قانون توافق نمودند و معنای این کار بی‌اعتباری رییس‌جمهور فعلی آمریکاست. این حادثه نشان می‌دهد که رییس‌جمهور فعلی آمریکا با شرافت عمل نکرد.
نماینده مردم قم در مجلس مصوبه کنگره آمریکا را در هشت جا مخالف برجام دانست و افزود: در بند «ح»  دیباچه آمده است «گروه ۱+۵ و ایران متعهد می‌شوند که این برجام را با حسن نیت و در فضایی سازنده بر مبنای احترام مقابل اجرا کنند و از هر گونه اقدام مغایر با نص، روح و هدف این برجام که سبب تخریب اجرای موفق آن شود، خودداری کنند و گروه ۱+۵ از تحمیل الزامات مقرراتی و آیین‌نامه‌ای تبعیض‌آمیز به جایگزینی تحریم‌ها و اقدامات محدودیت‌سازی که تحت پوشش برجام قرار می‌گیرد خودداری خواهند کرد.» یا در بند ۲۱ آمده است «ایالات متحده منطبق با این برجام تحریم‌های مشخص شده در پیوست ۲ را متوقف ساخته و به این توقف ادامه خواهد داد» این تحریم‌ها شامل حوزه‌های زیر است که حوزه‌ها را بر می‌شمارد. در بند «ل» می‌گوید معاملات با بخش انرژی ایران، در بند «ط» سرمایه‌گذاری شامل مشارکت در سرمایه‌گذاری‌های مشترک، کالا، خدمات، اطلاعات، فناوری و دانش فنی و کمک به بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی.
وی ادامه داد: توجه کنید در قانون ایسا محور اصلی تمرکز تحریم‌ها، نفت، گاز و سرمایه‌گذاری بعدی آن مثل پتروشیمی است که با صراحت در بند ۲۱ برجام ایالات متحده باید از این تحریم‌ها خودداری کند. بارها وزیر خارجه آمریکا این معنا را اعلام کرد و حتی قبل از بحث در سنا نیز اعلام نگرانی کرد لذا اقدام آمریکایی‌ها هیچ توجیهی از نظر تعهد بین‌المللی ندارد و از طرفی پایبندی ایران نیز در حسب نظر سازمان‌های بین‌المللی مسجل است.

دولت مطابق قانون «اقدام متناسب» عمل کند

رییس مجلس شورای اسلامی با اشاره به قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام، گفت: ما در مجلس قانون بسیار مهمی تصویب کرد که به نظر می‌رسد تکلیف کار در این قانون روشن است. در بند ۳ قانون به صراحت بیان شده است «اگر یکی از طرفین به تحریم‌ها روی بیاورد یا تحریم‌های جایگزین مشخص کند چه اقداماتی باید دولت انجام دهد» لذا چون در این گونه موارد تحریم‌هایی ایجاد شده و دولت باید متناسب با این قانون اقدامات لازم را صورت دهد.
لاریجانی از دولت درخواست تا مطابق مصوبه مجلس در قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام به ویژه بندهای سه و هفت آن اقدام متقابل را در ازای گستاخی آنان هر چه سریعتر به مورد اجرا قرار دهد و گزارش آن را به مجلس بدهد.
نماینده مردم قم خطاب به دوستان انقلاب توصیه کرد: از همه دوستداران انقلاب در قوای مختلف می خواهم در شرایط فعلی کشور که احتیاج به وفاق بیشتر داریم تمامی سعی خود را در وحدت و همدلی صرف کنید و از اقداماتی که چالش برای کشور ایجاد می کند پرهیز کنید تا وقت مسئولان صرف منافع ملی کشور شود.
۲۶۴ نماینده مجلس نیز با امضای بیانیه‌ای تمدید قانون داماتو از سوی سنای آمریکا را محکوم کرده و خواستار اقدام متقابل دولت ایران در این باره شدند.
در متن کامل این بیانیه آمده است: ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی این اقدام مجلس نمایندگان و سنای آمریکا را محکوم نموده و نشانگر اوج بی‌مسئولیتی این نظام در انجام تعهدات بین‌المللی می‌دانیم و از آنجا که در قانون اقدام  متناسب و متقابل جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام پیش‌بینی لازم برای لغو عهد طرف مقابل به عمل آمده است ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی اکیدا از دولت محترم می‌خواهیم در اسرع وقت و مطابق قانون مذکور به خصوص بند ۳ و ۷ قانون اقدامات متقابل را تحقق بخشیده و به اطلاع مجلس شورای اسلامی برساند.

طرح دو فوریتی مخالفان برای خروج از برجام

گفتنی است امروز طرح دوفوریتی «الزام دولت به توسعه فناوری هسته‌ای در چارچوب NPT درقبال نقض برجام توسط آمریکا» که توسط حجت‌الاسلام مجتبی ذوالنوری تهیه شد، با ۸۸ امضای نمایندگان تقدیم هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی شد. 
 در این طرح آمده است: دولت موظف است در اجرای «قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی در اجرای برجام» با توجه به تصویب قانون موسوم به داماتو (ISA) که نقض صریح و قطعی برجام است، نسبت به توسعه همه‌جانبه حقوق‌ هسته‌ای ملت شریف ایران و فن‌آوری صلح‌آمیز هسته‌ای، در چارچوب معاهده ان.پی.تی با تحقق موارد ذیل اقدام نماید:
۱- ساخت، نصب و راه‌اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته مورد نیاز برای تحقق تولید حداقل یکصد و نود هزار سو.
۲- افزایش درصد غنی‌سازی اورانیوم تا بیست درصد و هر درصدی که مورد نیازهای صلح‌آمیز کشور است.
۳- افزایش ذخیره اورانیوم غنی‌سازی شده کشور به میزان نیازهای صلح‌آمیز بدون لحاظ محدودیت‌های برجامی و در چهارچوب ان.پی.تی.
۴- توسعه تولید و ذخیره‌سازی آب سنگین مورد نیاز مصارف صلح‌آمیز کشور و فروش مازاد آن در بازارهای جهانی.
۵- بازگرداندن رآکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک به وضعیت قبل از برجام و تکمیل و راه‌اندازی آن.
۶- قطع و توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی.
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: