دوشنبه ۱۸ تير ۱۴۰۳
r_search
نوع نشریه:
نشریات:
از تاريخ:
تا تاریخ:
کد خبر: ۷۵۶۱
تاریخ انتشار: ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۱
بلایی که گریبان‌گیر جوانان و نوجوانان شده است
اعتیاد به کامپیوتر و اینترنت تبدیل به یکی از بزرگترین مشکلات و معضلات عصر دیجیتال در میان جوانان و نوجوانان شده است. امروزه هر فردی از اینترنت برای گشت و گذار و وبگردی در شبکه های اجتماعی استفاده می‌کند ولی آیا این گشت و گذار به معنی "اعتیاد به اینترنت” است؟در صورتی که استفاده از اینترنت باعث شده تا سایر تفریحات و مسائل پیرامون شما برایتان جالب و جذاب نباشند، احتمال اینکه به درجاتی از اعتیاد به اینترنت مبتلا شده باشید وجود دارد! خوشبختانه، روشهای مؤثری برای ترک این اعتیاد وجود دارند که در این مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد.

چند راه ساده برای ترک اعتیاد به اینترنت!

اعتیاد به اینترنت یعنی چه؟

اعتیاد به اینترنت یک اختلال کنترل انگیزه محسوب می‌شود که با اعتیاد دارویی بسیار متفاوت است و در ردیف اعتیاد به بازیهای رایانه ای و همچنین قمار، دسته بندی می‌شود. برخی از کاربران اینترنت ممکن است درجاتی از دلبستگی را به دوستان برخط (آنلاین) خود و فعالیت‌هایی که انجام می‌دهند احساس کنند.کاربران اینترنت ممکن است از جنبه‌های مختلفی همچون قرار ملاقاتها، جنبه های اجتماعی و تبادل اطلاعات و نظرات در اتاقهای گفت‌وگو (چت روم)، شبکه های اجتماعی و اجتماعات مجازی لذت ببرند و برخی از کاربران نیز ساعات متمادی را برای جست‌وجوی مطالب جالب و یا وبلاگ نویسی صرف می‌کنند.تمام این موارد در صورتی که اختلالی در روند یک زندگی طبیعی ایجاد کنند و یا باعث شوند شما نسبت به سایر مسایل پیرامون خود توجه کمتری نشان دهید، نشان دهنده ی ایجاد اعتیاد در شماست.

این نشانه های هشدار دهنده را بشناسید
•    دلبستگی ذهنی به اینترنت (فکر کردن به فعالیتهای اخیرتان در اینترنت یا برنامه ریزی و پیش بینی فعالیت در روزهای بعدی)
•    استفاده از اینترنت به صورت فزاینده به منظور ارضای حس دلبستگی.
•    تلاش تکراری و ناموفق برای کاهش و یا ترک استفاده بیش از حد از کامپیوتر و اینترنت.
•    احساس خستگی، بی‌قراری، افسردگی و عصبانیت در زمانهایی که برای کاهش استفاده از اینترنت تلاش می‌کنید.
•    استفاده از شبکه ی اینترنت برای مدتی بیشتر از آنچه انتظار داشته‌اید و یا برنامه ریزی کرده‌اید.
•    از دست دادن روابط مهم شغلی، تحصیلی و یا سایر فرصت‌های مهم زندگی.
•    دروغ به اعضای خانواده و یا فرد درمانگر برای پنهان سازی میزان واقعی استفاده از اینترنت.
تأثیرات منفی اعتیاد به اینترنت در زندگی روزمره
همانطور که اعتیاد به داروها و مواد مخدر تاثیرات منفی و مخربی در زندگی فرد دارند، اعتیاد به اینترنت نیز بعضا عواقب سنگینی خواهد داشت و ممکن است در زندگی فردی، خانوادگی، شغلی و مالی و... اثرگذار باشد. ارتباط فرد با محیط واقعی بیرون کاسته شده و به سمت دنیای مجازی سوق پیدا می‌کند و ممکن است بسیاری از دوستان خود را در دنیای واقعی از دست بدهد.
عوارض روحی نظیر عصبانیت و عدم کنترل اعصاب، خستگی زودرس، بی حالی، پرخاشگری، ترس، ناراحتی و احساس تنهایی از دیگر مضرات مهم اعتیاد به اینترنت می‌باشند.

چه راه هایی برای ترک اعتیاد به اینترنت مناسب هستند؟
خوشبختانه راه‌های کاربردی برای ترک اعتیاد و کاهش دلبستگی به اینترنت وجود دارد که در زیر به آنها اشاره می‌کنیم:
۱- یافتن تفریحاتی که در آنها از وسایل دیجیتال نظیر کامپیوتر، بازیهای رایانه ای، گوشی تلفن همراه و... استفاده نمی‌شود:
عضویت در باشگاه های ورزشی، کلاسهای موسیقی، نقاشی و... پیاده روی، کوهنوردی و یا دوچرخه سواری با یک دوست و همچنین به موقع خوابیدن در هنگام شب و داشتن خواب خوب و کافی از جمله اقداماتی است که باید آنها را در نظر داشته باشید.به اطراف خود توجه کنید و از وقایع پیرامون خود استفاده کنید. برای مثال از تاریخ برگزاری یک کنسرت موسیقی، یک مسابقه ورزشی و یا هر چیزی که ارتباطی با اینترنت نداشته باشد خبر بگیرید و در آن حضور پیدا کنید.

۲- به اعضای خانواده تان کمک کنید؛ کمک کردن به اعضای خانواده علاوه بر افزایش صمیمت متقابل شما با آنها، باعث میشود لحظاتی از اینترنت دور بمانید.در تهیه ناهار و یا شام، در چیدن سفره و یا میز غذا و یا حتی در شستن ظروف کمک کنید. شام یک شب را در هفته شما برای سایر اعضای خانواده تهیه کنید. حتی اگر توانایی پخت و پز ندارید می‌توانید از مادر و یا خواهر خود راهنمایی بگیرید. هرکاری که شما را از کامپیوتر دور کند باعث می‌شود تا اعتماد به نفس شما افزایش پیدا کند.

۳- با دوستان خود به تفریح بروید؛ با یک و یا چند نفر از دوستانتان به پارک، کوه و سایر مکانهای تفریحی بروید و یا حتی به جاهای مورد علاقه‌تان سفر کنید. از مکانهایی که اینترنت رایگان ارائه می‌دهند (نظیر برخی از کافی شاپها) دوری کنید.

۴- برای استفاده از کامپیوتر محدودیت ایجاد کنید؛ برای استفاده از کامپیوتر در طول روز و یا هفته محدودیت اعمال کنید و فقط در زمانهای مشخص از آن استفاده کنید. اگر لپ تاپ دارید می‌توانید آن‌را در مکانی که کمتر در معرض دید شما است قرار دهید. در صورتی که از آن استفاده نمی‌کنید، در صفحه نمایش را ببندید؛ هنگامی که روی صفحه نمایش به سمت شما نیست، شما کمتر نسبت به استفاده از آن رغبت نشان خواهید داد.اگر از رایانه ی رومیزی استفاده می‌کنید سعی کنید روی آن را با یک پوشش و یا پارچه بپوشانید تا کمتر دیده شود.

۵- از ساعت هشدار دهنده استفاده کنید: قبل از اینکه از کامپیوتر استفاده کنید، زمان مورد نیاز خود را تعیین کنید. برای مثال محدودیت ۳۰ دقیقه ای اعمال کنید. یک ساعت هشدار دهنده تنظیم کنید تا هنگامی که زمان شما به پایان رسید زنگ بزند و به شما اطلاع دهد.باید خود را موظف کنید که بعد از اتمام زمان، رایانه ی خود را خاموش کنید. همچنین می‌توانید از ابزارها و اپلیکیشن‌هایی که برای ویندوز طراحی شده اند استفاده کنید. با استفاده از برخی از این ابزارها می‌توانید رایانه را پس از مدت زمان تعیین شده به صورت خودکار خاموش کنید.ممکن است شما برای انجام تکالیف مدرسه و یا کارهای دانشگاه نیاز به استفاده از کامپیوتر داشته باشید، در این موارد، اشکالی برای استفاده وجود ندارد ولی باید توجه داشته باشید که افراط نکنید.حتما بعد از هر ۱۵ دقیقه که پشت میز کامپیوتر می‌نشینید، بلند شوید و چند حرکت کششی ساده انجام دهید، اینکار علاوه بر اینکه به استراحت ماهیچه ها و ستون فقرات شما کمک می‌کند، باعث می‌شود ماهیچه های چشمی و خود چشم نیز رفع خستگی کنند. همچنین قرار گرفتن دستها بر روی صفحه کلید و موشواره (ماوس) برای مدت طولانی می‌تواند اختلالاتی را در اندامهای بدن ایجاد کند.

نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر: